perjantai 18. joulukuuta 2009

Italianvanua ja saaristolaisleipää

Saaristolaisleipä on toiminut monien kekkereiden kestosuosikkina ja mikäs siinä, onhan se uskomattoman maukasta leipää. Ja vaikkei hyvä leipä päälleen mitään muuta tarvitsekaan kuin voita (voita, eikä mitään piipunrasvausmargariinia), solmii saaristolaisleipä lähes täydellisen liiton niin graavilohen, karitsanpaistin kuin ankanmaksankin kera. Eikä se joulukinkkukaan saaristolaisleivän kera ihan huonolta maistu. Mikä parasta, ei saaristolaisleivän tekeminen vaadi suuria ponnistuksia, senkuin sekoittaa aineet yhteen ja antaa kohota, työntää uuniin ja paistaa kypsäksi. Tämä leipä ei tarvitse mitään puolen tunnin vaivaussessioita jonka aikana tehosekoittimen murina alkaa kuulostaa sielunmessulta ja sähkömoottorin kätköistä nouseva käry saa infernaalisia tuoksuja.

Yksi vaihtoehto aaton illallisen loppupuolelle on pannacotta. Kun on ahtanut sisäänsä blinit, kalat, mädit, rosollit, laatikoista ja yhdestä puttepossusta puhumattakaan, ei mieli tee mitään kovin raskasta. Siinä kohtaa pieni vanukas tuoreilla marjoilla varustettuna on juuri sopiva päätös syömingeille.

Noita vanukkaitahan on italialla, ranskalla ja espanjalla jokaisella omansa - pannacotta, brulee ja crema catalana, vaikkei noissa suurempia eroja kyllä ole kuin nimessä. Pannacotta hyydytetään liivatteella, jälkimmäiset munankeltuaisella, catalanaan tulee bonuksena vielä appelsiininkuorta ja tilkka mehua, jotkut ryydittävät makua vielä tilkalla saman nimistä likööriä. Tulipa muuten syötyä kerran Barcassa crema catalanaa joka oli kevyesti savustettu, toimi muuten yllättävän hyvin.


Saaristolaisleipä


1/2 pkt hiivaa
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl vehnäleseitä
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kaljamaltaita
1,5 dl siirappia
5 dl piimää
1 rkl suolaa

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, sekoita joukkoon hiiva, siirappi, suola ja kaljamaltaat ja anna seistä muuta minuutti. Lisää loput kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi, anna kohota liinan alla 1,5h. Kaada taikina hyvin voideltuun leipävuokaan (esim. ikeasta saa ihan hyviä tähän tarkoitukseen) ja anna kohota vielä puolisen tuntia liinan alla. Paista 175 C noin 1,5-2h. Sivele leivän pintaa pari kertaa paistamisen aikana siirappivedellä (puolet vettä, puolet siirappia) jolloin pinnasta tulee kauniin kiiltelevä ja tumma. Leipä on kypsää kun se on kutistunut irti vuoan reunoista.




Pannacotta


















2 dl kermaa
0,75 dl maitoa
0,75 dl sokeria
1/2 vaniljatanko
1,5 liivatelehteä

karamelli

1 dl sokeria
1 rkl vettä

Raavi vaniljatangosta siemenet kattilaan, lisää tangot joukkoon. Kiehauta kerman, maidon ja sokerin kanssa ja lisää liotetut liivatelehdet, anna jäähtyä. Ruskista karamelliin tuleva sokeri pienessä kattilassa, sekoita lusikallinen vettä hyvin joukkoon ja kaada karamellisoitunutta sokeria foliokippojen pohjalle kerrokseksi. Anna jäähtyä ja kovettua, kaada sen jälkeen pannacottamassa päälle ja hyydytä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. Dippaa kipot kuumaan veteen ja kumoa lautaselle, tarjoa tuoreiden marjojen ja mansikkamehun kera (mehusta pakastemansikoita sokerin kera, siivilöi liemi talteen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti