tiistai 1. joulukuuta 2009

Mikä yhdistää lihistä ja omenapiirakkaa?

Tarkemmin sanottuna levylihapiirakkaa ja tarte tatinia. Voitaikina tietenkin. Vaikkei levylihis voitaikinansa ansiosta ole sieltä kevyimmästä päästä ruokia, on se kieltämättä aika hyvän makuista. Toiset pitävät pyhäinhäväistyksenä jos piirakan päälle laittaa dijonia ja ketsuppia, allekirjoittaneen mielestä ne kuuluvat olennaisesti asiaan.

Kun lihapiirakasta jäi voitaikinaa yli, ei pitkään tarvinnut miettiä mitä lopulla taikinalla tekisi, varsinkin kun keittiön pöydältä sattui löytymään pari omenaa. Tarte tatin on klassikkoasemansa ranskalaisessa keittiössä ansainnut, harva jälkiruoka on noin yksinkertainen valmistaa ja silti uskomattoman hyvän makuinen. Vaikka tatin perinteisesti kuuluisi tehdä golden delicious -omenoista, suosin itse granny smithejä jotka hieman hapokkaampina antavat mielestäni paremmin vastapainoa voille ja sokerille.

Levylihapiirakka


2 pkt laskostettua voitaikinaa
800 g sikanautaa
2 isoa sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 purjo
5 kananmunaa
3 dl puuroriisiä
2 rkl dijonia
suolaa
mustapippuria
maustepippuria
kuivattua oreganoa
lihafondia (riisiä varten)
(kuivattuja sieniä)
oliiviöljyä
voita

Keitä puuroriisi lihaliemessä kypsäksi. Keitä 4 kananmunaa, kuori ja silppua pieneksi. Kuutioi sipulit, hienonna valkosipulit ja purjo ja kuullota pehmeiksi oliiviöljyn ja voin seoksessa. Ruskista jauheliha ja mausta suolalla, oreganolla ja pippureilla. Jos hyllystä sattuu löytymään, muserra joukkoon reilu kourallinen kuivattuja suppilovahveroita tai muita sieniä. Yhdistä kaikki aineet ja tarkista maku.

Kaulitse toisesta voitaikinasta uunipellin kokoinen piirakanpohja, laita pohja pellille ja levitä täyte tasaisesti päälle. Kaulitse toisesta voitaikinasta hieman peltiä suurempi kansi ja taita reunat pohjan alle niin että piirakasta tulee siisti paketti. Voitele kananmunalla ja pistele haarukalla kanteen reikiä. Paista 220 C (tai 200 C kiertoilma) kunnes piirakka on kauniinruskea.


Tarte tatin


4 omenaa (granny smith)
voitaikinaa
sokeria
vaniljasokeria
kanelia
voita

Kuori omenat, poista siemenkota ja lohko kahdeksaan osaan. Tatinista voi tehdä yksittäisannokset (esim blinipannu käy hyvin) tai sitten yhden ison piirakan, joka tapauksessa tarvitset lieden- ja uuninkestävän pannun, kattilan tai muun alustan piirakalle. Rasvaa pannu reilulla voilla ja sirottele pohjalle sokeria kerrokseksi. Pyörittele omenalohkot sokeri-vanilja-kaneli -seoksessa hyvin ja asettele ne tiiviisti pannulle. Paista kuumalla liedellä kunnes sokeri karamellisoituu ja omenoista haihtuu hieman nestettä. Kaulitse voitaikinasta sopivankokoinen kansi ja asettele se omenoiden päälle, työnnä reunat pannun reunoja myöten pohjalle asti. Puhko kanteen muutama reikä haarukalla ja paista piirakkaa 200C uunissa kunnes taikinakansi on kauniin värinen. Anna jäähtyä hetken ennen kumoamista lautaselle (älä odota liian pitkään tai karamellisoitunut sokeri tarttuu pannuun kiinni) ja tarjoa vaniljajäätelön kera.

2 kommenttia:

  1. Levylihiksestä tulikin mieleen, että sen idealla voisi jollekin Kasviskeskiviikolle kehitellä jotakin. Ei sillä, että lihiksessä mitään vikaa olisi.

    VastaaPoista
  2. Tein tossa taannoin kokeiluja teksturoidulla soijarouheella erästä kasvissyöjää varten, siitä tuli yllättävän maukasta kun keitti rouheen vahvassa kasvisliemessä (sipulia, juureksia, yrttejä) ja paistoi sen jälkeen silputun rouheen sherrytilkan ja soijan kera. Sillä voisi hyvin stuffata lihiksen.

    VastaaPoista