torstai 7. lokakuuta 2010

Lämmikettä syyspäivään

Syksy on keittojen aikaa - mikäpä lämmittäisi kirpakassa syysilmassa reippailun jälkeen paremmin kuin lautasellinen höyryävän kuumaa keittoa. Thaimaassa seikkaillessani lähespä vakioalkuruuakseni päätyi paikallinen kookosmaitoon tehty kanakeitto tom kha gai joka saa lisätulisuutta tuoreesta chilistä. Ja miten ollakaan, keväiset chili-istutukseni alkoivat juuri sopivasti syksyä kohden kantaa hedelmää, eli ei muuta kuin keiton tekoon. Thaikeittiössä vallitsee jännä tapojen ristiriita - kana paloitellaan kokonaisena keittoon luineen päivineen ja kala tarjotaan usein kokonaisena kypsennettynä lautasella. Silti samaiselle lautaselle asetellaan uskomattoman taidokkaasti askarreltuja kukkia jotka on tehty esim. retiisistä. Luut toki antavat kanakeittoon syvyyttä maun puolesta, mutta itse kyllä siivilöisin ne pois tarjoiluvaiheessa.

Sellaisenaan keitto toimii hyvin alkuruokana, mutta keittämällä keiton sivuun basmatiriisiä saa siitä täyttävän pääruuankin.

Tom kha gai

1 pkt broilerin rintafileitä
(tai kokonainen kana)
2 prk kookosmaitoa
1 rasia herkkusieniä
1 nippu tuoretta korianteria
tuoretta chiliä maun mukaan
3 rkl soijaa
2 rkl fish saucea
pala galang-juurta
pala tuoretta inkivääriä
3 sitruunaruohoa
2 limen mehu
muutama kaffir-limen lehti

Suikaloi liha sopiviksi paloiksi. Puhdista sienet ja leikkaa ne neljään osaan. Raasta inkivääristä n. 1 rkl raastetta valmiiksi ja viipaloi chilit sekä galang-juuri. Kaada kattilaan hieman rypsiöljyä ja kuullota chiliviipaleita hetki öljyssä sienien sekä kanan kanssa. Lisää kattilaan kookosmaito, soija, kalakastike, limemehu, galang sekä inkivääriraaste. Murskaa sitruunaruohoja hieman esim. lihanuijalla jotta niiden maku pääsee kunnolla esiin ja lisää ruohot keittoon limenlehtien kera. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia ja tarkista maku - lisää tarvittaessa suolaa tai soijaa. Juuri ennen tarjoilua lisää keiton joukkoon runsaasti silputtua korianteria sekä hieman tuoretta chiliä. Tarjoile sellaisenaan tai keitetyn riisin kera.

Ps. Käytiin tuossa vähän aikaa sitten kaverin mökillä hieman sienestämässä ja saunomassa. Koska jäkälä on tällä hetkellä niin pop, niin päätin syöttää sitä pojille hieman. Paistoin jäkälää voissa, maustoin suolalla ja pippurilla. Aika jännän makuista, täytyy sanoa. Pieni liottaminen valkoviinissä voisi tehdä terää. Tai sitten voisi kokeilla karamellisointia voissa ja sokerissa. Ohessa ko. annos - sienipastaa ja entrecotea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti