tiistai 19. lokakuuta 2010

Kaalista pataan

Juuresten, sienien ja omenoiden lisäksi kaali on syksyn ykköstuotteita - halpaa ja oikein käsiteltynä makoisaa. Kaikenlisäksi kaali vielä taipuu moneenkin ruokaan, siitä saa laatikoita, kääryleitä, oivallista lisuketta vaikkapa lihapullille curry-kookoskastikkeessa, sekä tietysti klassiseksi coleslaw-salaatiksi. Karitsan kanssa kaali toimii erinomaisen hyvin, mutta hyvää syntyy myös ihan sikanaudasta jonka rasva mehevöittää kaalia hautuessaan. Mehevin kaalipata syntyy valurautaisessa astiassa, mutta testasin hommaa lasisessa vuoassa, ja hyvä lopputulos silläkin syntyi.

Edellisen blogipostin lopussa oli kuva mökkireissun pääruuasta jäkälän kera. Ja miten sattuikaan, juuri ilmestyneessä glorian ruoka&viinissä oli kuvaa huippukokkien reissusta lapissa, jäkälää poskessa. Taas ollaan niin ajan hermolla siis =)

Kaalipata

1 pkt sikanautaa
1 pieni valkokaali (n. 1,5 kg)
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 purjo
1,5-2 dl puuroriisiä
3 dl valkoviiniä
1 l lihalientä (esim. puljonki)
0,75 dl siirappia
1/2 rkl meiramia
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä
voita

Paista jauheliha oliiviöljyn ja voin seoksessa, mausta pippurilla ja ripauksella suolaa ja kaada isoon kulhoon. Halkaise kaali ja poista kova kantaosa, silppua ohuiksi siivuiksi. Kuutioi sipulit, halkaise, huuhdo ja silppua purjo vihreää osaa myöten. Lisää pannulle voita ja oliiviöljyä, kuullota sipuleita hetki ja lisää sitten kaalisilppu sekä kunnon hyppysellinen merisuolaa. Jos kaikki ei mahdu kerralla niin ei hätää, kaali paistuu äkkiä kokoon. Kaada paistokasarin pohjalle pari desiä valkoviiniä ja laita kansi kasarin päälle, näin kaali kypsyy nopeammin, alkaa luovuttaa omaa nestettään ja samalla painua kasaan. Lisää tässä välissä mukaan myös puuroriisi. Päästä aina välillä höyryä pois kasarista ja kääntele silppua ahkerasti ettei se pala pohjasta. Kun kaali alkaa pehmetä, ei kantta enää tarvita. Paista kasarissa kunnes kaali on pehmennyt kunnolla ja saanut hieman väriä.

Kaada seos kasarista kulhoon jauhelihan seuraksi ja mausta pippurilla sekä meiramilla, tarkista myös suolan määrä. Sekoita siirappi jäljelle jääneeseen 1 desiin valkoviiniä ja sekoita kulhossa muiden ainesten joukkoon. Kaada voideltuun pataan ja lisää lihalientä niin että nestettä on pintaan asti. Paista 175C uunissa pari tuntia, lisää aina välillä lihalientä ettei pata pääse kuivumaan.

Tarjoile puolukkasurvoksen kera.

2 kommenttia:

  1. Hei,

    ruokasi näyttävät ja maistuvatkin aivan taivaallisille! Paria ohjetta olen kokeillut. Kasvisruokailijan menu olisi kiva saada joskus kokeiluun :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon :) Pelkkää kasvisruokamenua tuskin tulee jollei joku kerta vieraana satu olemaan kasvissyöjää, sen verran vannoutunut lihan ja kalan ystävä itse olen. Mutta kyllähän noista tässäkin blogissa esitellyistä ruuista helposti kasvisruokamenun saa koottua yhdistelemällä eri kerroilla esiteltyjä ruokia.

    Soijarouhe toimii kyllä yllättävän hyvin, kun sen paistaa rasvassa ja maustaa soijakastikkeella. Sillä voi hyvin korvata esim tässä ohjeessa mukana olleen jauhelihan - ehkä vielä joukkoon jotain meheviä sieniä korvaamaan liharasvan antamaa pehmeyttä.

    VastaaPoista