keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Kesäisiä makuja

Jos näin syksyn tullen ehti jo tulla ikävä kesää ja sen tuoreita makuja niin ei hätää, pelastus löytyy lähimmästä pakastealtaasta ja tarkemmin sanottuna pakastehernepussista. Pienellä päivityksellä hernekeitosta saa jalostettua hyvinkin kesänmakuisen keiton joka saa kuohkean hienostuneen vivahteen kuohuviinistä. Retkinuotiolla Jalostajan hernekeittoon paloiteltiin joukkoon HK:n blöötä ja reilu puristus sinappia, mutta tähän keittoon laitetaan lihatiskiltä löytyvää tuorechorizomakkaraa ja sinapin sijaan wasabikreemiä.

Crème Ninon

400 g pakasteherneitä
3 salottisipulia
hyvää kanalientä
1 dl kuohukermaa
kuivaa kuohuviiniä
suolaa
pippuria

Wasabikreemi

1 dl kuohukermaa
1 rkl wasabijauhetta

Kuutio salottisipulit ja kuullota hetki voin kanssa kattilassa. Lisää puolet pakasteherneistä ja sen verran kanalientä että herneet peittyvät. Keitä noin vartin verran kunnes sipulit ja herneet ovat pehmenneet. Lisää loput pakasteherneet ja kuumenna kiehuvaksi. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella ja siivilöi. Ohenna kuohuviinillä sopivaksi ja lisää joukkoon vatkattu kerma. Lämmitä uudelleen kiehuvaksi ja tarjoile chorizon ja wasabikreemin kera.



Ananasraviolit

Eipä taas voi verrata täältä saatavia ananaksia niihin joita vaikkapa Thaimaassa saa mutustella, kylmä fakta vaan on se että raakana poimittu ananas ei sen rahdin aikana Suomeen enää kypsy samalla tavalla kuin kypsänä poimittu. Joskus harvoin täältä onnistuu saamaan vähän parempia yksilöitä, jotka kesäisin maistuvat grillattuna vaniljajäätelön kanssa hyvältä. Mutta onneksi pienellä marinoinnilla voi vähän raaemmankin ananaksen makua parantaa niin että lopputulosta maistellessa suupielet kääntyvät ylöspäin. Tässä ohjeessa on vähän enemmän vaiheita ja kikkailua.

Marinoitu ananas

1 ananas
1,5 dl sokeria
1,5 dl vettä
2 kanelitankoa
1 vaniljatanko
2 cl rommia

Kuori ananas ja leikkaa sydämen vierestä kahteen isoon lohkoon ja jäljelle jäävä pala sydämen molemmin puolin kahdeksi pikkupalaksi. Siisti palaset suorakaiteen muotoisiksi. Leikkaa isoista lohkoista leikkelekoneella tai terävällä veitsellä ja vakaalla kädellä paperinohuita siivuja. Kuutioi pienemmät palat pieniksi kuutioiksi. Laita siivut ja kuutiot omiin rasioihinsa.

Laita kattilaan vesi ja sokeri, kanelitangot sekä halkaistu vaniljatanko jonka sisältä on raaputettu siemenet kattilaan. Kiehauta ja lisää joukkoon rommi. Kaada kuuma neste ananasten päälle rasioihin ja anna marinoitua muutama tunti jääkaapissa, mielellään seuraavaan päivään.

Kaffir-limevaahto

2 dl vettä
1 dl limemehua
1 rkl kaffirlimen lehtiä
0,5 dl sokeria
lesitiiniä

Kiehauta limemehu, sokeri ja kaffirinlehdet, lisää kylmä vesi ja siivilöi, anna jäähtyä. Lisää nokare lesitiinijauhetta ja vaahdota sauvasekoittimella. Anna vaahdon tasaantua kymmenisen minuuttia jonka jälkeen voit kerätä nesteen päältä kestävän vaahdon talteen.

Mascarponevaahto

1/2 prk mascarponea
1 dl kuohukermaa
vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
raastettua sitruunan kuorta

Vaahdota mascarpone ja kerma omissa astioissaan vaahdoksi vaniljasokerin ja sitruunankuoren kera. Yhdistä vaahdot varovasti käännellen.


Esillepano

Asettele lautasen keskelle yksi ananaslevy, lusikoi päälle ananaskuutioita ja haluamiasi tuoreita marjoja. Kuorruta mascarponevaahdolla ja sulje päältä ananaslevyillä. Leikkaa osa levyistä kahden sormen levyisiksi suikaleiksi, aseta kaksi suikaletta ristiin ja täytä keskusta samaan tapaan, mutta käänteisessä järjestyksessä, vaahto alle. Taita suikaleiden kärjet ristiin ja käännä nyytti ylösalaisin lautaselle niin että ristin kärjet jäävät alle. Leikkaa vierelle esim. tuoreita mansikoita - lohkoista tulee kauniimman näkösiä kun mansikan leikkaa kolmeen osaan. Täydennä limevaahdolla ja hyvällä vaniljajäätelöllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti