sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Syksy saa, meitsi ei.

Ainakaan viimeyönä kun aamusta löysin itseni sohvalta koskematon mäkkisäkki vierestäni, niskat hieman jumissa. Syksyyn kyllä liittyy sienten lisäksi toinenkin kiva juttu, keitot. Kunnollinen paksu keitto lämmittää kummasti syysilmassa kylmettynyttä kehoa ja mieltä, ja kun tuossa muutama päivä sitten oltiin poikien kanssa vähän mökkeilemässä, puuhasin meille borssikeittoa valmiiksi pahimpaan nälkään ja kylmetykseen. Keitoissa on sekin etu noin etukäteen valmistettuna, että niiden maut vain paranevat kun saavat yön yli tekeytyä jääkaapissa.  Borssikin mielletään jostain syystä työlääksi ja aikaavieväksi ruuaksi, vaikka eihän siinä varsinaiseen tekemiseen mene kuin vartin verran, lopun aikaa keitto saa poreilla omia aikojaan hellalla.

Jälkkäreissä tehdään viimekertaisen pannarin lisäksi toinen paluu menneisyyteen, ja nostetaan sieltä esiin rikkaat ritarit kevyesti päivitettynä. Köyhät ritarithan tehdään ranskanleipään, rikkaat pullaan. Rusinattomaan, kiitos.

Borssikeitto


1/2 iso kaali
1 porkkana
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 purjo
6 punajuurta
1 prk tomaattipyrettä
1 kg häränhäntiä
2 laakerinlehteä
tuoretta timjamia
0,5 dl valkoviinietikkaa
valkopippuria
suolaa
ripaus sokeria
voita
oliiviöljyä

Laita häränhännät kattilaan, lisää vettä niin että lihat peittyvät. Keitä lempeällä lämmöllä nelisen tuntia niin että liha muuttuu hajoavan pehmeäksi, lisää välillä tarvittaessa vettä. Siivilöi liemi talteen, irroita lihat luusta.

Suikaloi kaali, leikkaa sipulit ohuiksi suikaleiksi, porkkana ja purjo muutaman sentin pituisiksi tikuiksi. Kuullota kasviksia pannulla öljyn ja voin seoksessa pehmeiksi muutaman minuutin ajan. Kuori punajuuret ja raasta ne isolla terällä raasteeksi, säästä kuitenkin yksi punajuuri jonka raastat aivan hienoksi pyreeksi, ota pyre talteen erikseen, sitä tarvitaan lopussa.

Paista tomaattipyrettä hetki öljyssä kattilan pohjalla, lisää punajuuriraaste, pyörittele sekaisin. Lisää loput kasvikset, talteen otettu lihaliemi sekä etikka. Mausta suolalla, sokerilla, pippurilla, laakerinlehdillä ja muutamalla oksalla tuoretta timjamia, anna keiton kiehua lempeällä lämmöllä parin tunnin verran kunnes kasvikset ovat täysin pehmenneet. Näin syksyisin kun sieniä riittää, voi keittoon hyvin heittää joukkoon kourallisen mustia torvisieniä tai suppilovahveroita makua antamaan. Poista laakerinlehdet ja timjaminoksat.

Kun tarjoilet keiton, lisää joukkoon alussa erikseen raastettu hieno punajuuripyre sekä talteen otetut lihat ja keitä muutaman minuutin verran keittoa, näin saat keittoon takaisin tumman syvän värin joka etikasta huolimatta haalistuu pitkän keittoajan takia.

Jotkut lisäävät keittoon nakkeja joilla borssista saa ruokaisamman, itse paloittelin joukkoon muutaman kotitekoisen lammaschorizon, toimi muuten yllättävän hyvin. Tarjoile smetanan kera.


Rikkaat ritarit


rusinatonta pullapitkoa
1 muna
1 dl kuohukermaa
1,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
0,5 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 rkl kanelia
voita

Sekoita munakermamaitoon suola, sokeri ja mausteet. Leikkaa pullasta paksuja viipaleita, trimmaa reunat pois ja leikkaa jäljelle jääneet siistit suorakaiteet kahteen osaan kuutioiksi. Kastele hyvin munakermamaidossa ja nosta lautaselle jotta ylimääräinen neste valuu pois.

Sulata paistinpannulla reilu pala voita, sirottele tasaisesti pannulle sokeria ja paista pullakuutiot kauniin ruskeiksi voi-sokeri -seoksessa. Sula sokeri karamellisoi rikkaiden ritarien pinnan ja lopputuloksena on mukavan rapea purutuntuma pehmeällä sisuksella.

Tarjoile tuoreiden marjojen, hillon, vaniljajäätelön ja kermavaahdon kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti