tiistai 2. maaliskuuta 2010

Bliniä bliniä

Oma blinikauteni avautui tänä talvena joulupöydässä jossa koko yön kestävä syöpöttely aloitettiin blineillä ja muikunmädillä. Blini-illallisiin liittyy paljon hauskoja muistoja, yhtenä niistä eräskin kerta Lasipalatsissa kaveriporukalla jolloin pidimme blinien rasvapitoisuutta liian pienenä ja tilasimme kyytipojaksi kannullisen kirkastettua voita. Samaisella kerralla kaveri teki paikan silloisen blininsyöntiennätyksen, mahtoikohan tuo nyt olla 8 vai 9 bliniä, mikä on kyllä melkoinen saavutus ottaen huomioon millaisia pannukakkuja ne siellä tarjoillut blinit paksuudeltaan olivat. Henkilökohtaisesti pidän vähän ohuemmista blineistä jolloin suussa maistuu muukin kuin blinitaikina ja santsatakin jaksaa useamman kerran.

Blinitaikinasta riittää erilaisia variaatioita, hyvän blinin salaisuutena on kuitenkin kaksi asiaa: riittävän pitkään käynyt taikina, ja paistamiseen käytetty kirkastettu voi. Ilman kirkastusta pinnasta ei tule yhtä kiiltävää ja rapeaa. Ja voitahan pitää sitten käyttää reilusti, blinejä ei pidä ajatella minään terveysruokana.

Klassisin ja omasta mielestäni maistuvin täyte blinille on mäti-sipuli-smetana, mutta sen lisäksi blinin päälle voi laittaa lähes mitä vaan oman maun mukaan - hunaja & suolakurkut, sienisalaatti, savuporo-ruohosipuli-smetana, u name it.

Blinit

4 dl tattarijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1/2 pkt hiivaa
1 dl smetanaa
3 keltuaista
3 valkuaista
6 dl maitoa
1 dl olutta
suolaa
kirkastettua voita paistamiseen

täytteeksi:

muikunmätiä
smetanaa
punasipulia
ruohosipulia

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää jauhot, smetana ja keltuaiset sekoita ja peitä kulho kelmulla. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa yön yli. Sekoita taikinaan seuraavana päivänä olut, hieman suolaa ja vaahdoksi vatkatut valkuaiset joukkoon ja paista kirkastetussa voissa. Voi kirkastetaan sulattamalla voita kattilassa (älä ruskista!), antamalla voisulan seistä kunnes sakka on laskeutunut pohjaan, ja tämän jälkeen valuttamalla kirkas voi toiseen astiaan.

Tarjoa mädin, smetanan ja hienoksi hakatun punasipulin kera, pidä pöydässä myös hienoksi leikattua ruohosipulia ja pippurimylly. Sipulin voi etukäteen ryöpätä nopeasti (10 s) kiehuvassa vedessä ja jäähdyttää siivilässä kylmän veden alla ja antaa kuivua siivilässä tämän jälkeen. Pieni valutus siivilässä tekee hyvää myös mädille, joka pakastuksen jälkeen helposti on hieman vetelän oloista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti