perjantai 5. maaliskuuta 2010

Lassea pöytään

Jos illanvietossa haluaa keskittyä enemmän punaviiniin ja seurusteluun kuin keittiön pyörittämiseen, on lasagne loistovalinta. Ei sillä etteikö yhteinen puuhastelu keittiössä olisi hauskaa sekin, mutta joskus se punaviini vaan vie voiton.

Avain hyvään lasagneen on jauhelihakastikkeessa joka on saanut hautua tarpeeksi pitkään, tunti on ihan minimi, mielellään kaksi. Osa tavallisesta jauhelihasta kannattaa korvata esim. hirven tai karitsan jauhelihalla, näin kastikkeeseen saa vähän enemmän makua. Sattumoisin molemmat lihat toimivat oikein hyvin vuohenjuuston kanssa yhteen, jopa siinä määrin että juustoa normaalisti inhoavat kaverit ovat olleet ensimmäisten joukossa santsaamassa. Vaikkei varsisellerin mausta tuoreena niin välittäisikään, kannattaa sitä pari vartta hukata kastikkeeseen. Pitkään hautuneena kastikkeessa se tuo täyteläisyyttä vähän kuin sipuli - et varsinaisesti maista sen makua, mutta huomaisit jos se puuttuu. Jos oikein uskaliaaksi haluat lähteä, niin laita kastikkeen joukkoon vielä yksi tähtianis ja saat vielä ripauksen lisää syvyyttä keitokseen. Tuoreita yrttejä unohtamatta viimeisen silauksen kastikkeelle antaa puolikas pullo punaviiniä. Toinen puoli kokille.

Seuraavalla ohjeella täyttää uunipellin kokoisen korkean vuoan. Skaalaa omalle vuoalle sopivaksi.

Hirvi-vuohenjuustolasagne

jauhelihakastike:

800 g hirven jauhelihaa (tai karitsaa)
800 g sikanautaa
kourallinen kuivattuja sieniä (suppilovahvero)
1 prk murskattuja tomaatteja
1 rasia terttukirsikkatomaatteja
1 prk tomaattipyrettä
2 isoa sipulia
1 porkkana
2 vartta varsiselleriä
3-4 kynttä valkosipulia
1/2 pulloa punaviiniä
nippu tuoretta timjamia
3 laakerinlehteä
1 tähtianis
2 tl sokeria
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Paista jauheliha erissä kuumalla pannulla - älä yritä mahduttaa kaikkea samalle pannulle tai tuloksena on jauhelihakeitto paistetun jauhelihan sijaan. Kuutioi sipulit ja kuullota oliiviöljyssä pannulla. Lisää jauhelihat joukkoon. Murskaa kuivatut sienet pannulle joukkoon. Hienonna selleri niin ohueksi siivuksi kuin pystyt, raasta porkkana. Lisää tomaattien kanssa pannulle ja sekoita mausteiden kanssa. Koska sekä tomaateissa että punaviinissä on hieman karvautta, pari teelusikallista sokeria tasapainottaa kastikkeen makua. Hulauta puolikas pullo punaviiniä päälle ja anna hautua lempeällä lämmöllä pitkään kannen alla, mieluiten pari tuntia. Jos neste uhkaa loppua kesken, lisää tarvittaessa vettä niin että kastike pysyy kosteana.

Jos sinulta ei löydy kuivattuja suppilovahveroita, leikkaa rasiallinen herkkusieniä ohuiksi viipaleiksi, paista pannulla valkosipulin, oliiviöljyn ja cayennepippurin kera, ja lisää sienet kokoamisvaiheessa kastikkeen joukkoon.

valkokastike:

2 l maitoa
200 g voita
3 dl jauhoja
2 laakerinlehteä
100 g parmesania raastettuna
200 g vuohenjuustoa
(muskottipähkinää)

Sulata voi kattilassa, sekoita jauhot joukkoon. Lisää kokoajan sekoittaen maito joukkoon. Kuumenna samalla sekoitellen kunnes seos sakenee. Leikkaa vuohenjuustosta reunat pois ja paloittele juusto kattilaan. Lisää myös parmesanraaste ja mausteet, sekoittele kunnes juustot ovat sulaneet. Poista laakerinlehdet.

loput täytteet:

2 pkt lasagnelevyjä
300 g mozzarellaraastetta
1 pkt parmankinkkua
150 g parmesania raastettuna

kokoaminen:

Jotkut levittelevät kerroksia jauhelihakastiketta ja kerroksen valkokastiketta vuorotellen, turhaa kikkailua omasta mielestäni. Kaada puolet valkokastikkeesta jauhelihakastikkeen joukkoon ja sekoita. Voitele vuoka ja lado pohjalle kerros lasagnelevyjä. Levitä levyjen päälle ohut kerros kastiketta, hieman juustoraasteita sekä parmankinkkua. Lisää uusi kerros lasagnelevyjä ja toista niin pitkään kun aineita riittää. Levitä lopuksi päälle loput valkokastikkeet ja pinnalle vielä kourallinen parmesanraastetta.

Paista 200 C uunissa reilu puoli tuntia kunnes pinta on kullanruskea ja mehevän näköinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti