tiistai 9. maaliskuuta 2010

Kun menusuunnittelu käsistä karkasi

Joskus pitäisi kai osata lopettaa ajoissa. Toisaalta sillon ei tulisi suunniteltua ja toteutettua niin hulluja menuja kuin tässä parisen viikkoa sitten jolloin tuli väännettyä parinkymmenen ruokalajin illallinen. Ja vaikka kokki puoli viikkoa jatkuneista misauksista johtuen välillä olikin hieman nuukahtaneen oloinen, kyllä se illallisvieraan hymy maistellessa uusia makuja sai kokinkin taas virkistymään ja myhäilemään tyytyväisyyttään.

Kyseisestä illallisesta riittää kirjoitettavaa useammaksikin kerraksi, joten aloitetaan sieltä alkupäästä tällä kertaa. Kaikkia ruokia ei sellaisenaan pysty toteuttamaan ilman el Bullin tuotteistamia kemikaaleja, joita tuo maahan France & Fromages. Löytyy noita myös nettikaupasta tilaamalla, esim. Solé Graells myy kyseisiä tuotteita. Hauskoja kikkailuja nuo kyllä ovat, esim. tuo oliivi, joka päällepäin näyttää ihan normaalilta oliivilta, mutta kun sen pistää suuhun ja puraisee, huomaa että se olikin itseasiassa oliivimehua, jota vain piti ohut geelikuori kasassa.

Parmesancornetto

keksit

0,5 dl vehnäjauhoja
2 valkuaista
50 g voita
2 rkl sokeria
1 tl suolaa

Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Vatkaa valkuaisia hieman ja sekoita kuivien aineiden joukkoon voin kera. Leikkaa leivinpaperiin muotilla pyöreitä reikiä. Aseta leivinpaperisabluuna silikonimaton päälle, levitä taikinaa lastalla päälle ja nosta sabluuna pois. Paista 180 C noin 5 minuuttia, kunnes taikina kuplii ja alkaa saada hieman väriä. Taittele vielä lämpimät keksit kartion muotoisen muotin päälle ja anna jäähtyä. Vinkki: kertakäyttökuoharilasi toimii hyvin muottina.

täyte:

1 dl kuohukermaa
1 dl parmesanraastetta
tryffeliöljyä
mustapippuria

Vaahdota kerma, kääntele loput aineet joukkoon, laita pursotinpussiin käyttöä varten.

melonikaviaari:

250 g cantaloupe-melonin mehua
2 g algin

1 l vettä
6,5 g calcic

Poista puolikkaasta cantaloupe-melonista kuoret sekä pehmeä keskusta siemenineen. Paloittele hedelmäliha ja laita blenderiin, soseuta. Valuta carita-liinan läpi jolloin tuloksena on kirkasta mehua. Sekoita puolet mehusta alginin kanssa sauvasekoittimella, lisää loput mehusta ja siirrä jääkaappiin vuorokaudeksi jolloin ylimääräiset ilmakuplat poistuvat ja algin liukenee tasaisesti nesteeseen.

Sekoita calcic veden kanssa sauvasekoittimella, jätä myöskin vuorokaudeksi jääkaappiin.

Ota ruiskulla melonimehua, tiputa yksitellen pisaroita calcic-nesteeseen muutaman sentin korkeudelta. Noin minuutin päästä kerää kuulat talteen ja huuhtele puhtaassa vedessä.

Pursota tötteröihin parmesankreemiä ja viimeistele teelusikallisella melonikaviaaria.

Osteri

ostereita
200 g sitruunamehua
150 g vettä
2 g lecite
shalattosipulia hienoksi leikattuna

Avaa osterit ja irroita liha. Aseta osterit lautasille jääpedille. Tiputa pari pisaraa sitruunamehua ostereiden päälle, aseta vierelle nokare shalottisipulia. Yhdistä sitruunamehu, vesi ja lesitiini kulhossa ja vaahdota sauvasekoittimella. Anna vaahdon tasaantua pari minuuttia ja kerää lusikalla jokaisen osterin päälle sitruunavaahtoa.

"Oliivi"

200 g oliivimehua
4 g gluco
0,75 g xantana

1 l vettä
5 g algin

500 g oliiviöljyä
sitruunankuorta
appelsiininkuorta
4 oksaa timjamia
4 oksaa rosmariinia
4 valkosipulinkynttä
10 mustapippuria

Poista oliiveista kivet ja aja blenderissä oliivit soseeksi oliiviöljytilkan kera. Purista carita-liinan läpi mehu talteen. Sekoita puolet oliivimehusta glucon kanssa sauvasekoittimella, lisää loput mehusta sekä xantana, sekoita uudelleen. Siivilöi mehu talteen, anna levätä vuorokausi jääkaapissa.

Murskaa valkosipulinkynsiä hieman veitsen alla, paista hetki desissä oliiviöljyä, älä ruskista. Lisää loput öljystä muiden mausteiden kera, lämmitä 60-asteiseksi ja kaada öljy mausteineen lasipurkkiin. Säilytä viileässä.

Sekoita vesi ja algin sauvasekoittimella, pidä vuorokauden verran jääkaapissa.

Ota 5 ml mittalusikalla oliiviseosta ja tiputa algin-veteen kypsymään 3 minuutiksi. Poimi oliivit talteen, huuhtele puhtaassa vedessä ja aseta maustettuun oliiviöljyyn muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.


Mustajuurikeitto

500 g mustajuuria
2 shalottisipulia
kanalientä
2 dl kuohukermaa
merisuolaa
mustapippuria
ruohosipulia
tryffeliä
oliiviöljyä

Kuori mustajuuret, pidä kuoritut palat kylmässä, sitruunalla maustetussa vedessä jotta ne eivät tummu. Säästä yksi mustajuuren pätkä chipsejä varten. Kuutioi sipulit, kuullota oliviöljyssä. Lisää mustajuuret ja sen verran kanalientä että juuret peittyvät. Lisää joukkoon merisuolaa ja mustapippuria, keitä kunnes juuret ovat pehmeitä. Soseuta blenderissä 1 dl kerman kera, siivilöi ja tarkista maku.

Leikkaa mustajuuripalasta mahdollisimman ohuita siivuja. Lämmitä oliiviöljyä kattilassa 170 asteeseen, uppopaista siivut öljyssä kunnes ne saavat hieman väriä. Laita talouspaperin päälle kuivumaan, rouhi päälle suolamyllystä suolaa.

Lämmitä keitto uudelleen ja vatkaa joukkoon loppu kuohukerma vaahdotettuna. Tarjoile chipsin, ruohosipulin sekä tryffelin kera.

Kampasimpukka

kampasimpukoita
vihreää parsaa
1 valkosipulinkynsi
pari oksaa tuoretta timjamia
merisuolaa
oliiviöljyä

valkopapukreemi:

100 g valkopapuja
2 dl kuohukermaa
1 shalottisipuli
kanalientä
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Liota papuja yön yli vedessä, huuhtele. Keitä papuja kanaliemessä noin tunnin verran kunnes pavut ovat pehmenneet. Valuta siivilässä. Kuutioi sipuli, kuullota oliiviöljyssä. Lisää pavut, kerma ja jatka tarvittaessa vedellä niin että pavut peittyvät. Mausta suolalla ja pippurilla, keitä noin vartin verran. Siivilöi liemi talteen, soseuta pavut blenderissä ja notkista keitinliemellä kunnes kreemillä on hyvä koostumus. Paseeraa siivilän läpi.

vadelmakreemi:

1 pss pakastevadelmia
kanalientä
maizenaa

Keitä vadelmia vesitilkan kera miedolla lämmöllä kunnes marjojen rakenne hajoaa. Paseeraa. Yhdistä kattilassa 1 dl vahvaa kanalientä puoleen desiin vadelmasosetta, suurusta maizenalla.

vadelmasiirappi:

1 dl vettä
1 dl sokeria
0,5 dl vadelmapyrettä
1 rkl vadelmaviinietikkaa

Lämmitä ainekset kattilassa 107 asteeseen, jäähdytä pakastuspussissa jääkaapissa.

hollandaise:

2 keltuaista
100 g voita
0,5 dl parsojen keitinlientä
1 sitruunan mehu
valkopippuria
suolaa
kermavaahtoa

Yhdistä kaikki ainekset kermavaahtoa lukuunottamatta kulhossa vesihauteessa. Kypsennä koko ajan voimakkaasti sekoittaen, kunnes kastike saostuu ja muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää kermavaahto.

sitruunasiirappi:

1 dl sitruunamehua
1 dl sokeria
sitruunan kuori

Keitä ainekset 107 asteeseen, siivilöi pakastuspussiin ja säilytä jääkaapissa.

kokoaminen:

keitä parsoja 1,5-2 min valkosipulilla ja timjamilla maustetussa suolavedessä, siivilöi ja pidä oliiviöljyn kera lämpimässä kattilassa. Kuivaa kampasimpukat ja mausta suolalla. Paista oliivi-voi -seoksessa kauniin värisiksi molemmilta puolilta (noin 1,5min per puoli). Asettele lautasen keskelle parsat + simpukka, ympärille kreemit sekä siirapit + tryffeliöljy.



Ai millainenko se illan menu sitten oli? Olkaa hyvä:

karamellisoidut popcornit
voissa ja sokerissa karamellisoituja popcorneja
retiisit + oliivi-ruokosokeri
retiisejä + dippimausteena jauhettua ja kuivattua mustaa oliivia, ruokosokeria ja mantelia

cornetto
parmesankreemiä, tryffeliöljyä ja melonikaviaaria
osteri
sitruunavaahtoa ja shalottisipulia
mustajuurikeitto
kuohkea mustajuurikeitto, mustajuurichipsi, tryffeliä
"mozzarella"
nestemäistä mozzarellaa, nestemäistä tomaattia, basilicaa
kampasimpukka
kampasimpukka, parsaa, hollandaise + sitruunasiirappi, vadelmakreemi + vadelmasiirappi, valkopapukreemi + tryffeliöljy
merikrotti
oliiviöljyssä haudutettua krottia, kukkakaalipyrettä ja persiljakreemiä
"oliivi"
nesteytetty oliivi mausteöljyssä
possunkylkiconfit
pitkään haudutettua possunkylkeä palsternakkapyreen kera
tatticonsomme
kirkastettua karitsalientä herkkutattien kera
karitsasänykkä
saaristolaisleipää, ankanmaksaa, karitsan paahtopaistia, aiolia ja perunachipsi
sol-sorbetti
sol + lime
saksanhirvi
saksanhirven sisäfilettä ja mustaherukkakastiketta, puikulapyre
campari-sorbetti
campari-verigreippi –sorbetti + gintonic-hyytelö
juustot
juustolajitelma lisukkeineen
ananasravioli
ananasta, melonia, mascarpone-creme fraiche –mousse, kaffirlime-vaahto
suklaafondant
suklaafondant, vaniljajäätelöä
horst
omena-omenagrappa-sitruuna-timjami -sorbetti
rikas ritari
karamellisoitu rikas ritari, mansikkahillo + vaniljajäätelö
omenahyve
omenahyve vaniljakastikkeella
petit fours
macaroons, toffee, mustaherukkamarmeladi, brownie

6 kommenttia:

  1. moi olen täysin tuntematon ihminen mutta nyt on asiat niin että haluan syödä kaikkea mistä mainitsit yllä ja alla ja koko blogissa. miksen osaa ite tehä mitään haluun nyt noita kampasimpukoita ja parsaa ja tota jotai muuta kamaa mitä tos lautasel on aaa

    VastaaPoista
  2. heh ei muuta kuin testaamaan vaan, kyllä se noilla ohjeilla luonnistuu, ei noi vaikeita ruokia ole :)

    VastaaPoista
  3. Ooooooh! :)

    Simppa sun pitäis olla töissä Juuressa tai Lumossa tai jossain :).... Ja kiitti, taas tuli nälkä tätä lukiessa, heh!

    VastaaPoista
  4. huh voin kyllä uskoa mikä misaaminen sulla on ollu näissä viikon aikana, mutta kiitos varmasti seisoo multihuipussaan vieraiden makunystyröissä ja vatsalaukun pohjalla! 20 ruokalajia kuullostaa aika hurjalta, mutta pieninä maistelumeny annoksina on täydellinen makumatka. Menusi on tosi monipuolinen. listalta hyppii monia omia suosikkeja, pitkään haudutettu possunkylki, gintonic-hyytelö, mustajuurikeitto omomom! Kiinnostuksen herätti tuo "nestemäinen mozzarella", kiinnostaisi tietää millä lailla sen valmistit :)

    VastaaPoista
  5. Tacktack =) Olihan tuossa jo pientä valmistelua mutta kyllä se lopputulos sitten tosiaan palkitsi jälleen kerran.

    Nestemäiseen mozzarellaan tulee noita el bullin kemikaaleja (gluco + algin). Soseusetaan buffalomozzarella oman liemensä kera, mukaan loraus kermaa, mausteiksi suolaa ja tryffeliöljyä, ja lopuksi joukkoon gluco. Seuraavana päivänä sitten tota mozzarellanestettä tipautellaan annoslusikalla alginilla maustettuun veteen, joka hyydyttää mozzarellan ympärille ohuen geelikuoren joka pitää pallon sitten kasassa. Samaisella menetelmällä tuon kanssa tarjolle tuli "kirsikkatomaatteja", jotka olivat tehty tomaattivedestä, pinnalla vähän kuivattua tomaattirouhetta.

    VastaaPoista
  6. kuullostaa mielenkiintoselle, itsekkin tulee paljon "läträttyä" ja kokeiltua kaikkea uutta noilla molekyyleillä. kitos paljon ohjeesta! täytyy pistää kokeiluun tässä lähipäivinä kun ystäväseuruetta tulossa illastamaan =) päässä muhii jo jonkimoinen basilikajäätelö kaveriksi..

    VastaaPoista